Keabnormalan dalam kitaran haid dan kesakitan yang teruk. Apa nak buat? [Nasihat pakar]

Helo! Saya tidak pasti sama ada saya akan mendapat jawapan tetapi saya akan mencuba. Saya harap akhirnya dapat jawapan profesional yang saya tunggu selama ini. Apa simptom yang mengganggu saya dan apa yang harus dilakukan sehingga hilang sekurang-kurangnya sedikit? Saya berumur 27 tahun, saya langsing, saya 67 kg dan tinggi 175 cm, sejak setengah tahun lalu saya menghadapi masalah haid yang tidak teratur (sekali setiap 24 hari, sekali setiap 34), sangat sedikit, banyak pembekuan darah, tempohnya berlangsung 2-3 hari dan sangat menyakitkan, walaupun kedekut. Semasa dan tepat selepas haid saya merasa sangat teruk, saya pucat (saya pucat sepanjang masa, tetapi selepas tempoh saya bahkan telus), saya merasa pengsan sepanjang masa, ada juga rasa mual, kurang selera makan dan penurunan tekanan. Kadang-kadang gejala ini hilang, dan kadang-kadang ia berlanjutan sehingga haid berikutnya. Di samping itu, saya mengalami pening, gangguan keseimbangan dan kadang-kadang saya menderita sakit yang sangat kuat di kawasan punggung bawah dan pelvis (apabila rasa sakit seperti itu menyebabkan saya kehilangan kaki), mereka muncul di tengah-tengah kitaran dan berlangsung sehingga haid berikutnya, tetapi semakin hampir dengan haid semakin kerap dan menyakitkan mereka, jika mereka muncul di sebelah kanan dalam satu pusingan dan di sebelah kiri pada yang berikutnya. Apa yang sangat membimbangkan saya, saya mempunyai ESR yang sangat tinggi, sekarang 47, tetapi ketika saya mengukurnya selepas tempohnya adalah 57. Saya telah berkali-kali dengan pakar sakit puan, tetapi tidak ada yang memberitahu saya apa yang salah dengan saya. Pada bulan Januari tahun ini, saya dirawat di hospital dengan diagnosis adnexitis. Selepas ESR antibiotik turun menjadi 25 selama seminggu (saya merasa teruk ketika itu, seperti saya akan mati). Seminggu kemudian berusia 40, dan berkembang sejak itu. Suhu badan saya sentiasa meningkat, biasanya tidak turun di bawah 37.2, lebih tinggi dalam tempoh saya, dan saya merasa seperti saya menghidap selesema. Saya melakukan ujian berikut pada waktu pagi pada jam 9 pagi, dan pada waktu petang pada jam 5 petang saya mendapat tempoh saya: LH: 4.1 mlU / ml (fasa folikular 1.9 - 12.5 mlU / ml, puncak ovulasi 8.7-76.3 mlU / ml, fasa luteal 0,5-16,9 mlU / ml) Prolaktin 14,8 ng / ml (2,8-29,2) Testosteron 0,4 ng / ml (0,1-0,8) DHEA 13,29 ng / ml ml (1.30-9.80)! Androstenedione 3,42 ng / ml (18-53 tahun 0,75-3,89) Tsh 1,65 (0,27-4,20) Adakah terdapat sesuatu yang mengganggu hasil ini? Berdasarkan ultrasound, doktor menyimpulkan bahawa saya menghidap PCOS, tetapi yang lain menolaknya. Pada bulan Jun, pada ultrasound, saya menjumpai tumor sista di ovari kanan (48mm), tetapi ia hilang selepas beberapa ketika. Saya menjalani ujian untuk penanda, berikut adalah hasilnya: CEA 0,00 ng / ml CA 125: 18,9 U / ml Saya diberitahu bahawa itu normal, adakah itu benar?

Tempoh normal kitaran haid adalah 21-35 hari. Kitaran anda berada dalam julat ini, jadi kitaran ini adalah kitaran biasa. Saya mempunyai keraguan mengenai jumlah pendarahan. Anda menulis, dan saya memetik "sangat sedikit, banyak gumpalan darah", dan satu tidak termasuk yang lain. Sekiranya mereka mempunyai gumpalan, mereka banyak dan itu akan menjelaskan kelemahan dan kulit pucat pada akhir haid. Diagnosis penyebab penyakit anda dan peningkatan ESR harus dilakukan oleh pakar bedah. Saya juga menasihatkan untuk berunding dengan ahli endokrinologi dan imunologi.

Ingat bahawa jawapan pakar kami adalah maklumat dan tidak akan menggantikan lawatan ke doktor.

Barbara Grzechocińska

Penolong profesor di Jabatan Obstetrik dan Ginekologi di Universiti Perubatan Warsaw. Saya terima secara peribadi di Warsaw di ul. Krasińskiego 16 m 50 (pendaftaran disediakan setiap hari dari 8 pagi hingga 8 malam).

Tag:  Berbeza Potong Dan Kanak-Kanak Kecantikan 

Artikel Yang Menarik

add